Τα δύο σύγχρονα ιδεολογικά ρεύματα

Του Χασάπη Πέτρου*
Στη σύγχρονη εποχή της καλπάζουσας νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, οι χρηματαγορές (και γενικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα), έχουν φύγει έξω από τα όρια του εθνικού κράτους, μη υποκείμενες πλέον στις εθνικές νομοθεσίες, ούτε στον έλεγχο των εθνικών κυβερνήσεων.

Έχουν δημιουργήσει ένα διεθνές ισχυρό δίχτυ και έχουν καταφέρει να επιβάλουν στα κράτη ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες και να τα αναγκάσουν να δανείζονται από ιδιώτες παραγωγούς του χρήματος, που το δημιουργούν από αέρα κοπανιστό.

Έτσι έχουν καταφέρει να ελέγχουν απόλυτα τα εθνικά πολιτικά συστήματα, είτε μέσω της δανειακής εξάρτησης, είτε μέσω εκβιασμών και απειλών ακόμα και πολέμων, είτε μέσω εξαγορών κεντρικών πολιτικών προσώπων.

Μέσα σ’ αυτή τη διεθνή οικονομικο-πολιτική πραγματικότητα, διαμορφώνονται εντός των εθνικών κρατών δύο νέες ιδεολογικές τάσεις, οι οποίες καταργούν εντελώς την μέχρι τώρα ισχύουσα εθνική μονοδιάστατη ευθεία «Αριστερά – Δεξιά».

Από την μία είναι οι δυνάμεις που για τους δικούς τους λόγους (που δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ) συντάσσονται με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και αυτές είναι παλιοί δεξιοί και νυν νεοφιλελεύθεροι διεθνιστές, καθώς και οι νεοαριστεροί εθνομηδενιστές. Από την άλλη είναι οι δυνάμεις που θέλουν την αυτονομία της πατρίδας τους, που πιστεύουν στη λαϊκή κυριαρχία, που θέλουν την εθνική κυριαρχία και τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης των λαών.

Οι πρώτοι, με τη βοήθεια της διεθνούς προπαγάνδας, κατηγορούν τους δεύτερους ως ακροδεξιούς, φασίστες, εθνικιστές, ξενοφοβικούς κ.λ.π. εκμεταλλευόμενοι και κάποιες γραφικές περιπτώσεις νοσταλγών άλλων ανεπίστρεπτων πλέον εποχών.

Πίσω όμως από αυτόν τον θόρυβο και το ακατάσχετο υβρεολόγιο συγκαλύπτεται μια μεγάλη αλήθεια. Ότι δηλαδή το απόλυτα υπεύθυνο για όλη αυτή την κατάσταση κοινοβουλευτικό σύστημα, το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε ως ένα εθνικό πολιτικό σύστημα, έχει καταστεί πλέον αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό, αφού έχει μετατραπεί σε όργανο ελέγχου των λαών από τις νεοφιλελεύθερες χρηματαγορές.

Εδώ ακριβώς πρέπει να επικεντρωθούν οι πατριωτικές δυνάμεις, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα που θα ακουμπά την πλάτη του στο λαό και όχι στις χρηματαγορές. Που θα προστατεύει τους λαούς από την επίθεση της διεθνούς του χρήματος.

———————————————————————
*Δικηγόρος και Οικονομολόγος

 

 

Share