Του Χασάπη Πέτρου
Επ’ ευκαιρία του Covid-19, οι εξ αποστάσεως ψηφιακές επικοινωνίες και κυρίως οι ψηφιακές συναλλαγές και διάφορες άλλες δραστηριότητες, οι οποίες μέχρι τώρα κινούνταν με αργά και δειλά βήματα, εξαναγκάσθηκαν να επιταχυνθούν με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Επιταχύνεται έτσι η δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας, απομονωμένων απρόσωπων ατόμων.
Οι εμπνευστές και σχεδιαστές της κατάστασης αυτής όμως, κάνουν ένα βασικό λάθος. Το ίδιο που έκαναν και οι εμπνευστές κάποτε του κομμουνισμού. Η ανθρώπινη φύση, μπορεί να είναι αγελαία, αλλά δεν ισοπεδώνεται. Οι άνθρωποι δεν ισοπεδώνονται, επιδιώκουν πάντα να ξεχωρίζουν. Θέλουν δε θέλουν λοιπόν οι εμπνευστές της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης, μέσω της απομάκρυνσης των ανθρώπων μεταξύ των και της αδρανοποίησής τους, στο τέλος θα γεννηθούν νέα δεδομένα από όλα αυτά. Μαζί με τις εξ αποστάσεως ψηφιακές δραστηριότητες, θα έλθει οπωσδήποτε και η άμεση εξ αποστάσεως ψηφιακή δημοκρατία, με άμεση συμμετοχή όλων των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Δεν θα το αποφύγουν αυτό οι επίδοξοι εξουσιαστές της ανθρωπότητας.
Πρέπει λοιπόν κι εμείς, οι απλοί άνθρωποι, να επιταχύνουμε τη σκέψη μας και τις ενέργειές μας προς τα εκεί, πριν μας φυλακίσουν εντελώς μέσα σε μία εικονική πραγματικότητα. Το μπορούμε και θα το κάνουμε. Θα γίνει.
Το διαδίκτυο, η αιχμή δηλαδή του δόρατος της παγκοσμιοποίησης, καθοδηγείται από τους ολιγάρχες που το κατέχουν και το εξουσιάζουν, για να αντικαταστήσει το έθνος, τη μαζική φυσική επαφή και την πολιτισμική ώσμωση των ανθρώπων με την διαδικτυακή κοινότητα και τον δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη με τον κάθε ιδιοκτήτη διαδικτυακής πλατφόρμας.
Πήραν τα προσωπικά μυστικά μας και τα προσωπικά δεδομένα μας και τα μετέφεραν στην υπηρεσία και εκμετάλλευση του διαδικτυακού ολιγάρχη, ενώ ταυτόχρονα, οι «εντεταλμένες» κυβερνήσεις, μας φορτώνουν με χιλιάδες νόμους για προσωπικά δεδομένα και σχετικές «Ανεξάρτητες» Αρχές επίτηδες για να μας κλείσουν τα μάτια και να μη δούμε ποιος πραγματικά έχει τα προσωπικά μας δεδομένα.
Θέλουν μια ανθρωπότητα χωρίς έθνη και πολιτιστικές κληρονομίες, χωρίς φυσική κοινωνική επαφή, αλλά μια διαδικτυακή μάζα, όπου εμείς που νομίζουμε ότι κάτι κάνουμε, σερφάροντας στις εμπορικές πλατφόρμες τους, τελικά είμαστε τα ίδια τα εμπορεύσιμα προϊόντα του διαδικτυακού αφεντικού. Η Παγκοσμιοποίηση ανεβαίνει πλέον σε άλλα επίπεδα. Για παράδειγμα, δύο εργαζόμενοι άνθρωποι ή δύο μέλη μιας οικογένειας, καθισμένοι δίπλα δίπλα στο ίδιο δωμάτιο, ανταλλάσσουν μεταξύ τους, ψηφιακά έγγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά τους δεδομένα μέσω κάποιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Δηλαδή παραδίδουν την ίδια στιγμή τα προσωπικά τους μυστικά στον διαδικτυακό παγκόσμιο ολιγάρχη, ο οποίος τα καταγράφει και τα αποθηκεύει για δική του χρήση. Ο τελευταίος προσφέρει δήθεν δωρεάν εκπληκτικές πράγματι ευκολίες, αλλά την ίδια στιγμή, αποθηκεύει και μελετά τις ζωές μας, μέχρι και την παραμικρή τους λεπτομέρεια για να τις εκμεταλλευθεί.
Είναι τόσο μαγευτικές και διευκολύνουν τόσο πολύ οι παρεχόμενες διαδικτυακές υπηρεσίες, που κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Ήρθαν για να μείνουν και όποιος πάει κόντρα, δεν έχει καμία δυνατότητα επιτυχίας. Όμως, όπως είπαμε πιο πάνω, ο άνθρωπος δεν ισοπεδώνεται. Θα βρει τον τρόπο να αντιδράσει και να αλλάξει τα δεδομένα. Ήδη οι δημιουργοί των ψηφιακών νομισμάτων χρησιμοποίησαν τις ίδιες τις ψηφιακές πλατφόρμες των παγκόσμιων ολιγαρχών, καταφέρνοντας να παρακάμψουν το τραπεζικό σύστημα. Το ίδιο θα γίνει και με πολλά άλλα πράγματα.
Δεν είναι δυνατόν να μπορούμε να δρούμε χρησιμοποιώντας κάποιο μέσο, αλλά να μην έχουμε λόγο πάνω στο ίδιο το μέσο. Το διαδικτυακό μέσο πρέπει να ελέγχεται δημοκρατικά από εμάς και όχι από κάποιους ανεξέλεγκτους μόνιμους εξουσιαστές μας. Όπως έγινε και με τα ψηφιακά νομίσματα, που παρέκαμψαν το τραπεζικό σύστημα, έτσι, αργά ή γρήγορα, θα γίνει και με την ψηφιακή δημοκρατία, η οποία και θα παρακάμψει το πολιτικό σύστημα.
Ένα πολιτικό σύστημα, που, έτσι κι αλλιώς, έχει γίνει δέσμιο και ελεγχόμενο από τους ηγέτες της παγκοσμιοποίησης, στρεφόμενο πλέον εναντίον του ίδιου των λαού του, αναδιανέμοντας τον πλούτο των απλών ανθρώπων υπέρ των οικονομικών ολιγαρχών.
Όπως λοιπόν έγινε και με το ψηφιακό νόμισμα, είναι απόλυτα βέβαιο πως αυτή τη στιγμή, πολλοί ασχολούμενοι με τον τομέα της πληροφορικής, προσπαθούν να βρουν τρόπο παράκαμψης των πολιτικών συστημάτων, για να οδηγήσουν τον αυριανό κόσμο στην άμεση δημοκρατία των απλών ανθρώπων. Και επειδή η πραγματική εξουσία πηγάζει από την οικονομική δύναμη, από το χρήμα, προβλέπω ότι θα υπάρξει η λύση του παντρέματος του ψηφιακού νομίσματος με την ψηφιακή λήψη αποφάσεων, κάτι που θα αποτελέσει εκρηκτικό μίγμα και θα οδηγήσει σε ανατροπή του υπάρχοντος παγκόσμιου συστήματος ισχύος που στηρίζεται σε μια οικονομική «φούσκα».