Εφιαλτικό σενάριο: Δώρο στην Τουρκία δύο κράτη στην Κύπρο με αντάλλαγμα απενεργοποίηση των S-400

Εφιαλτικό σενάριο: Δώρο στην Τουρκία δύο κράτη στην Κύπρο με αντάλλαγμα απενεργοποίηση των S-400

Εφιαλτικό είναι το σενάριο που αποκάλυψε η βετεράνος διπλωματική συντάκτρια Κύρα Αδάμ, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική πλευρά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποδεχτεί, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη συζήτηση για δύο κράτη στην Κύπρο, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την «απενεργοποίηση» των ρωσικών συστημάτων S-400 που κατέχει η Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η Κύρα Αδάμ, οι ΗΠΑ -υποβοηθούμενες και από τη Βρετανία (δύο από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας)- θα μπορούσαν να μη φέρουν αντιρρήσεις στη λύση των δύο κρατών, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα όχι μόνο την απενεργοποίηση των S-400 αλλά ίσως και την πρόσβαση στο λογισμικό τους, προκειμένου να «θωρακίσουν» τα μέσα τους έναντί τους.

Έτσι εξηγείται και η εμμονική στάση των Τούρκων στην πρόσφατη πενταμερή, καθώς δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα ο γ.γ. του ΟΗΕ να επιστρέψει -όπως απειλούσε- την εντολή που είχε για λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού, στο οποίο συμμετέχουν ΗΠΑ και Βρετανία. Όσο για τη Ρωσία, δεν αποκλείεται να λάβει ανταλλάγματα στην Κριμαία, την οποία θεωρεί ζωτικό της χώρο, σε αντίθεση με τη Μεγαλόνησο.

Πηγή

ΣΣ: Με τον ίδιο τρόπο οι ΗΠΑ έκαναν δώρο στην Τουρκία (με τον χάρτη Μπάιντεν) το ΝΑ Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο (εδώ)

 

Share