Σε κούρσα εξοπλισμών έχει επιδοθεί το Πεκίνο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφεραν στο φως της δημοσιότητας την κατασκευή νέου υποβρυχίου κλάσης Γιουάν.
Σύμφωνα με τον αναλυτή θεμάτων αμύνης H. I. Sutton, το υποβρύχιο μπορεί να ανήκει στη συγκεκριμένη κλάση, ωστόσο τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε ένα εντελώς διαφορετικό, εντελώς εκσυγχρονισμένο, καινοτόμο σκάφος, πιθανώς το Γιουάν 039C.
Τα υποβρύχια κλάσης Γιουάν παίζουν κεντρικό ρόλο στις φιλοδoξίες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, (ΛΑΣ) καθώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση ισχυρού πολεμικού ναυτικού ανοιχτής θάλασσας, με απώτερο στόχο την απόλυτη κυριαρχία στην περιοχή Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού. Μέχρι στιγμής κινούνται με συμβατική ενέργεια, ηλεκτρισμό που παράγεται από κινητήρες ντίζελ.
Αποτελούν επίσης τα πρώτα κινεζικά συμβατικά σκάφη εξοπλισμένα με σύστημα Αir Independent Propulsion – AIP, (Προωστικό Σύστημα Ανεξάρτητο Ατμοσφαιρικού Αέρος), γεγονός που τα κάνει από τα πιο αθόρυβα σκάφη ντίζελ – ηλεκτρισμού που βρίσκονται σήμερα σε επιχειρησιακή λειτουργία.
Σε μία πρώτη εκτίμησή του το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ επισημαίνει ότι τα υποβρύχια κλάσης Γιουάν έχουν σχεδιαστεί κυρίως σαν “σκάφη εναντίον πλοίων που φέρουν πυράυλους τύπου cruise ενώ έχουν την δυνατότητα να παραμένουν βυθισμένα για μακρό χρονικό διάστημα σε ρηχά ύδατα σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές κοντά στις ακτές”.
Ωστόσο, ο Sutton πιστεύει ότι το νέο υποβρύχιο δεν είναι ένα τυπικό Γιουάν. Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα σκάφη, αυτό διαθέτει ένα ριζικά ανασχεδιασμένο ιστίο και ορισμένες άλλες επιπλέον μετατροπές. Παράλληλα, ο ΛΑΣ έχει προχωρήσει σε αρκετές νέες προσθήκες στο εξοπλιστικό δυναμικό του. Αυτές περιλαμβάνουν ένα αεροπλανοφόρο, φρεγάτες τύπου stealth και υποβρύχια ενώ πιστεύεται ότι η κούρσα συνεχίζεται με φρενήρεις ρυθμούς.
Το γεγονός συνδέεται επίσης με την έντονη επιθετική προκλητικότητα που εμφανίζει η Κίνα εναντίον των γειτονικών της κρατών και της Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί σαν μέρος της επικράτειάς της.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας εξαιτίας των δραστηριοτήτων του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις δραστηριότητες του κινεζικού πολεμικού ναυτικού.
Έκθεση του Αμερικανικού Κογκρέσου κάνει λόγο για τη εκτενέστερη εξοπλιστική προσπάθεια στα ιστορικά χρονικά του ΛΑΣ με το ναυτικό του να έχει γίνει το μεγαλύτερο από πλευράς στόλου πολεμικών πλοίων.
Πηγή: The Eurasian Times
Του ειδικού συνεργάτη