Σκέψεις για να νοσηλευθούν τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αθήνα

Σκέψεις για να νοσηλευθούν τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αθήνα

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Η αποστολή του δεν είναι εύκολη καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ των καλών σχέσεων που θέλει να ΄χει με το Ισραήλ και των καλών σχέσεων με τους Παλαιστίνιους. Υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί αυτή η λεπτή ισορροπία και μία πρόταση που ο Έλληνας ΥΠΕΞ βλέπει πολύ θετικά είναι η μεταφορά και νοσηλεία σε ελληνικά νοσοκομεία βαριά τραυματισμένων Παλαιστινίων από τη Λώρίδα της Γάζας.

Ωστόσο υπάρχει ένα ερώτημα που έχει να κάνει με τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να έχει πολύ στενή σχέση με τον Μ.Νετανιάχου. Σ΄ αυτή τη σχέση αποδίδεται και η ακατανόητη κατά τ΄ άλλα επιλογή να δοθεί στους Ισραηλινούς το πρόγραμμα για το αεροπορικό εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα με το τσουχτερό τίμημα του 1,8 δις. Θα εγκρίνει λοιπόν τη λογική πρόταση για τη νοσηλεία 100 περίπου Παλαιστινίων ή θα την “παγώσει” το Μαξίμου;

Χθες ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης η Α.Ε. Marwan E. Toubassi συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών  Νικόλαο Δένδια για να συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση στην Παλαιστίνη μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων, τις εξώσεις στο Σεΐχ Τζαρά και τις επιθέσεις σε θρησκευτικούς ιερούς τόπους Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Ο Πρέσβης Toubassi ενημέρωσε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή ρατσιστική, βίαιη επιθετικότητα και σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον των Παλαιστινίων αμάχων στην Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και τις παλαιστινιακές κοινότητες στο Ισραήλ, εκφράζοντας την ανησυχία της παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ο Πρέσβης επεσήμανε ότι το Ισραήλ ενεργεί κατά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου, καθώς και των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ, στην οποία ανήκει η Ελλάδα, το λίκνο της Δημοκρατίας. Ο Πρέσβης Toubassi διευκρίνισε ότι είναι απαράδεκτο και παράλογο να εξισώνουμε το θύμα και τον δράστη.

Ο Πρέσβης υπέβαλε ένα ανθρωπιστικό αίτημα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για να δεχτεί έναν συμφωνημένο αριθμό γυναικών, ηλικιωμένων και ιδιαίτερα παιδιών από τις ισραηλινές επιθέσεις στα ελληνικά νοσοκομεία.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρέσβης Toubassi εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία των Παλαιστινίων σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και ορισμένων Κυβερνητικών Αξιωματούχων.

Ο Πρέσβης Toubassi επιβεβαίωσε εκ νέου τους ιστορικούς δεσμούς του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού και εξέφρασε την πάγια πρόθεση της Παλαιστίνης να προωθήσει και να αναβαθμίσει την πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με τον Πρέσβη προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για όλους εκείνους που διατρανώνουν τη δέσμευσή τους στη λύση των δυο κρατών, να προχωρήσουν άμεσα στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα προ του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία αθώων παλαιστινίων και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως κράτος υπεράνω του νόμο και χωρίς να λογοδοτεί για τα εγκλήματά του.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας στηρίζοντας την λύση των δύο κρατών στα σύνορα πριν από το 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τονίζοντας τη δέσμευση της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Διεθνές Δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε επισήμως ότι κατόπιν αιτήματος του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, αύριο θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του τελευταίου και του Παλαιστίνιου Υπουργού Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλκι στην Παλαιστίνη – Ραμάλα.

Πηγή

Share