Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο «δικαίωσε» όσους ήμασταν αντίθετοι στα μνημόνια

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο «δικαίωσε» όσους ήμασταν αντίθετοι στα μνημόνια

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι ίσως και το μοναδικό κράτος στον κόσμο που δεν έχει Συνταγματικό Δικαστήριο.

Με το εφεύρημα της εγχώριας ολιγαρχίας, περί διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και με τη μετατροπή της Βουλής σε υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης, επιτρέπεται πλέον από το ίδιο το Σύνταγμα, που το συντάσσει η πολιτική ολιγαρχία και όχι ο λαός, η πλήρης νομοθετική ασυδοσία του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Κόμματος, που ενώ είναι μειοψηφία στο λαό, εντούτοις, με διάφορους εκλογικούς νόμους μετατρέπεται σε πλειοψηφία στη Βουλή.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τα ίδια για τα υπόλοιπα κράτη, όπως για παράδειγμα στην ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ, τη Γερμανία. Εκεί, δικαστές, απλοί πολίτες και κόμματα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Έπειτα λοιπόν από προσφυγή του κόμματος των Πρασίνων, εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης, για τον χειρισμό του θέματος του Grexit τον Ιούλιο του 2015, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, έκρινε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενήργησε κατά παράβαση του Συντάγματος, αφού όφειλε να ενημερώσει πληρέστερα τη Βουλή για την ευρώ-κρίση και κυρίως για την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, η Γερμανική βουλή ενημερώθηκε μόνο εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων για τη στάση που τήρησαν ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup στις 11 και 12 Ιουλίου, αλλά και η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 και 13 Ιουλίου.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος, σε θέματα της ΕΕ η κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώνει τη Βουλή πλήρως και εγκαίρως.

Ουσιαστικά καταδίκασε την ενέργεια του Σόϊμπλε στις 10 Ιουλίου 2015, δηλαδή μια ημέρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, όταν είχε στείλει στον τότε Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και σε ορισμένους ευρωπαίους πολιτικούς και ανώτατους υπαλλήλους της Ευρωζώνης, την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν θα υπήρχε συμφωνία.

Το κόμμα των Πρασίνων, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, αποκάλυψε αυτό που τότε η ελληνική ολιγαρχία έκρυβε από τον ελληνικό λαό. Ότι δηλαδή, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ τότε, «θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την Ευρωπαϊκή συνοχή και για τον Γερμανικό προϋπολογισμό».

Δηλαδή, στην ουσία το γερμ. Συνταγματικό Δικαστήριο υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να καταστραφεί η Ευρωζώνη και η γερμανική οικονομία με το Grexit.

Αυτό το γεγονός όμως, η ελληνική ολιγαρχία δεν θέλησε ποτέ να το εκμεταλλευθεί, υπέρ της χώρας και του λαού, από το 2009 και συνεχώς έκτοτε μέχρι και σήμερα, θέτοντας την Ελλάδα σε αιώνια υποτέλεια και χρεοδουλοπαροικία.

Το γιατί το έκανε αυτό, θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Πάντως, το γεγονός είναι ότι σήμερα οι Έλληνες είμαστε χρεοκοπημένοι και αντικείμενα εκμετάλλευσης των δανειστών.

 

 

 

Share