Τρία τελεσίγραφα Τσαβούσογλου προς τον ελληνικό λαό

Τρία τελεσίγραφα Τσαβούσογλου προς τον ελληνικό λαό

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα TO BHMA στις 31 Μαίου, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου, είπε κάποια πολύ σημαντικά πράγματα, στα οποία όμως δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία τα ελληνικά ΜΜΕ και ως εκ τούτου δεν έγιναν αντικείμενο δημόσιου διαλόγου και εγρήγορσης της ελληνικής Κοινής Γνώμης. Τυχαία λέτε; 

Από τη συνέντευξη αυτή πρέπει να επισημανθούν έστω και τώρα, τρία σημεία – τελεσίγραφα προς τον ελληνικό λαό, τα οποία είναι άκρως σοβαρά και δείχνουν που πηγαίνουν τα πράγματα. Αν η Ελλάδα δεν δεχτεί αυτά τα τρία σημεία, που σημαίνουν τον ακρωτηριασμό της, τότε προφανώς οι διαφορές θα λυθούν με πόλεμο, καθόσον, όπως ευθαρσώς δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να κάνει πίσω σε αυτά.

Πρώτο σημείο

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: «…Θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου…».

Εδώ ο κ. Τσαβούσογλου στέλνει το πρώτο τελεσίγραφο και ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία θα πάρει οπωσδήποτε τμήμα του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου από την Ελλάδα. Δεν κάνει πίσω.

Δεύτερο σημείο

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: «….Οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να επιτύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας. Αυτό είναι ακόμη πιο αναγκαίο για το Αιγαίο, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών του. Η στάση και η επιμονή μας σε αυτές τις αρχές παραμένει αναλλοίωτη….».

Ο κ. Τσαβούσογλου στέλνει τελεσίγραφο και λέει ότι τυχόν προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, θα γίνει όχι με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, αλλά με βάση την αρχή της ευθυδικίας, που σημαίνει ότι αυτή που θα χάσει τμήματα του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου θα είναι μόνο η Ελλάδα. Τονίζει δε, για να μην μείνει καμία αμφιβολία, ότι αυτή η θέση είναι αναλλοίωτη, δηλαδή δεν κάνει πίσω η Τουρκία με τίποτα.

Τρίτο σημείο

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: «…Σεβόμαστε την UNCLOS και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας. Ωστόσο, το Αιγαίο έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Σε μία υποθετική κατάσταση στην οποία θα οριοθετήσουμε μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε. Για παράδειγμα, το εύρος των χωρικών υδάτων είναι εκκρεμές ζήτημα στο Αιγαίο. Δεν απορρίπτουμε κατηγορηματικά χωρικά ύδατα μέχρι 12 ναυτικά μίλια όπου το επιτρέπουν οι περιστάσεις. Η Μαύρη Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος αποτελούν τέτοια παραδείγματα. Ωστόσο, με 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, θα επηρεαζόταν κατ’ αρχάς σοβαρά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση. Η διαφωνία επί του νομικού καθεστώτος νησιών, νησίδων και βράχων και τα αποστρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά με βάση τις Συνθήκες Λωζάννης (1923) και Παρισίων (1947) δεν μπορούν επίσης να απομονωθούν και να αγνοηθούν. Οπως σας είπα, ο τελικός μας στόχος είναι η επίλυση όλων των εκκρεμών θεμάτων με την Ελλάδα και η επίτευξη μιας οριστικής λύσης, όχι απλώς να βελτιώσουμε τα πράγματα…».

Εδώ ο κ. Τσαβούσογλου στέλνει το τρίτο και ηχηρότερο τελεσίγραφο. Ότι δηλαδή η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα δεν είναι τα μόνα θέματα (όπως επιμένει η Ελλάδα) που θα διευθετηθούν. Θα πρέπει η Τουρκία να πάρει ελληνικά νησιά, ενώ άλλα ελληνικά νησιά θα πρέπει να αποστρατικοποιηθούν.

Με άλλα λόγια η Τουρκία, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο λέει ότι από αυτά τα θέματα, που σημαίνουν μείωση της Ελλάδας και αύξηση της Τουρκίας δεν πρόκειται να κάνει ποτέ πίσω και με μορφή τελεσιγράφων ζητά από εμάς να υποχωρήσουμε. 

Αυτά, για όσους ακόμα θεωρούν ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία πρόκλειται να οδηγήσουν κάπου αλλού πλην της μείωσης της Ελλάδας. Εάν μάλιστα προσθέσουμε και τα θέματα της Θράκης και της Μεσογείου, τότε μόνο εθνική μειοδοσία θα σημαίνει οποιαδήποτε υποχώρηση απέναντι στην Τουρκία, με φυσικά συνέπεια της άμεσης κατάρρευσης της σάπιας και διεφθαρμένης ελίτ, που πιστεύει ότι θα γλυτώσει με τη νομιμοποίηση του ακρωτηριασμού της χώρας μέσω Χάγης.

Αν λοιπόν υπάρχει κάποια λογική στη συνέχιση του όποιου διαλόγου, είναι μόνο μία και μοναδική. Να κερδίσουμε χρόνο για να εξοπλιστούμε και να δυναμώσουμε για να διατηρήσουμε το status quo, δηλαδή των ζωτικών μας χώρων του Αιγαίου και της Μεσογείου.

ΥΓ. Τα θέματα αυτά περιγράφονται κατά τον πλέον επεξηγηματικό τρόπο στο πιο κάτω βίντεο

Share