Ζητάνε από την Ελλάδα να πάρει τους αιτούντες άσυλο πίσω-Κατηγορίες περί δυσχείρισης τους

Ζητάνε από την Ελλάδα να πάρει τους αιτούντες άσυλο πίσω-Κατηγορίες περί δυσχείρισης τους

Σε ένα τετρασέλιδο γράμμα, το Βερολίνο και άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες που έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν από την Ελλάδα να επανακτήσει τους αιτούντες ασύλου, λόγω της αυξημένης εισροής από ήδη παρόχους ασύλου με Ελληνικά διαβατήρια, να ζητάνε δεύτερο άσυλο στις εγκαταστημένες χώρες προορισμού τους.

Με πληροφορίες, όπως αναφέρει η ξένη πηγή, Politico.eu, η επιστολή χαρακτηριστικά κάνει αναφορά σε μια “δεύτερη ροή” που όλο και αυξάνεται με πρόσφυγες και ήδη παρόχους ασύλου να ζητούν “δεύτερο άσυλο” σε τρίτες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ίδια την επιστολή, υπογεγραμμένη από την Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, και Ελβετία, ισχυρίζονται πως, η Ελλάδα εγκρίνει την παροχή ασύλου σε αιτούντες ασύλου, αφού προσέλθουν στις Ελληνικές ακτές, πριν “τους επιτρέψει” να διασχίσουν και να εγκατασταθούν σε χώρες μέλη του Σέγκεν.

Συνεχίζει, ότι κάτω από το πρόσχημα των οικογενειακών επισκέψεων ή τουριστικής επίσκεψης, αφού φτάσουν στον προορισμό τους, κάνουν αίτηση για συμπλήρωση “δεύτερης ασυλίας”, ενώ  η συνθήκη Σέγκεν επιτρέπει τις επισκέψεις με όριο των 90 ημερών.

“Μερικά εθνικά δικαστήρια γνωμοδοτούν πως η Ελλάδα δεν επισφραγίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν μια αξιοπρεπής φιλοξενία και τροφοδοτούμενοι με ένα καθοριστικό όριο στα μέσα διαβίωσης τους.”, έγραφε παράλληλα στο έγγραφο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία, η οποία, όπως στηρίζει στο τελεσίγραφο, πάνω από 17.000 πρόσφυγες με διεθνές άσυλο που εγκρίθηκε από την Ελλάδα, έκαναν επιπλέον αιτήσεις στα μέσα του Ιουλίου του 2020.

Ωστόσο η Ελλάδα αρνείται όλες τις καυστικές κατηγορίες, κάνοντας αναφορά πως τηρεί όλα τα πρωτόκολλα του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών επιταγών, σε ό,τι αφορά την διαδικασία ταυτοποίησης και φιλοξενίας των αιτούντων ασύλου. Δεν ευθύνεται, συνέχισε στην ίδια απάντηση ο υπεύθυνος, για “δεύτερες ροές”.

“(…) Ενώ ταυτοχρόνως αξιωματούχοι δηλώνουν πως βρίσκονται κοντά στο ξετύλιγμα της υπόθεσης [του προσφυγικού], στο εσωτερικό [των εκάστοτε κρατών] επικρατεί μια απαισιόδοξη αίσθηση για ένα ακόμα ξέσπασμα που ελλοχεύει”.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται οι υπουργοί των κρατών μελών να συναντηθούν στο Λουξεμβούργο και οι ηγήτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν, κατόπιν αιτήματος του Μάριο Ντράγκι, για τις ροές.

Οι διπλωμάτες τονίζουν πως οι ηγέτες θα πρέπει να καρφώσουν τα βλέμματα τους προς τους ρόλους του κάθε κράτους που έχουν να διαχειριστούν τα προσφυγικά κύματα ή να διακινδυνέψουν με την ελάχιστη “πρόοδο” που έχει γίνει αναφορικά με τη διευθέτηση.

Διχοτόμηση ανάμεσα σε Βόρειους και Νότιους  Ευρωπαίους

Οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για ένα σύστημα ασύλου αναδιανομής γιατί συνάμα της άφιξης τους, ένας δυσανάλογος αριθμός αιτούντων ασύλου φτάνουν πρώτα στα νότια σύνορα της Ευρώπης.

Οι βόρειες χώρες αντιθέτως ανησυχούν, πως αφού εγκατασταθούν στις νότιες χώρες, σύντομα θα έρθουν στις δικές τους.

Στην πρωτοβουλία της υποχρεωτικής αναδιανομής κατατάσσονται επισήμως Η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Κι ενώ οι ευρωπαίοι “ολημερίςς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν”, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, ο κ.Σχινάς, ανέφερε πως επικρατεί “αισιοδοξία” στην πολιτική ατμόσφαιρα.  Μεταξύ αυτών, ανακοίνωση πως υπάρχει η πιθανότητα να ενισχυθεί ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Διπλωμάτης από την Ρώμη έχει την πεποίθηση ότι η Ιταλία θα μπορούσε να υποστηρίξει το σύμφωνο μετανάστευσης, αλλά προσωρινά με ρήτρα, για να αποσυμπιεστούν οι χώρες με το μεγαλύτερο φορτίο φιλοξενίας, αλλά και έως ότου υπάρξει ομόφωνη συμφωνία και από όλες τις πλευρές ως προς το σύμφωνο μετανάστευσης.

Πηγές: politico.eu, voicenews.gr

 

 

Share