Αμερικανός ειδικός: “Η σχέση με την Τουρκία πρέπει να οικοδομηθεί σε νέες βάσεις”

Αμερικανός ειδικός: “Η σχέση με την Τουρκία πρέπει να οικοδομηθεί σε νέες βάσεις”

Αναλυτής στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εξετάσει πολύ προσεκτικά το θέμα των σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα…

Η Τουρκία δεν είναι πλέον ο σταθερά κοσμικός, με κατεύθυνση προς της Δύση, σύμμαχος που υπήρξε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, η χώρα κυβερνάται από έναν λαϊκιστή Ισλαμιστή, ο οποίος αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, επεμβαίνει στρατιωτικά στην περιοχή και απομακρύνεται από τις Ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές και αξίες.

Για τους λόγους αυτούς, ο Αμερικανός πρόεδρος οφείλει, στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, να επαναπροσδιορίσει τη μορφή της συμμαχίας με την Τουρκία. Η συμβουλή προέρχεται από τον Γουόλτερ Ράσελ Μιντ, εξέχοντα αναλυτή σε στρατηγικά θέματα και θέματα πολιτικής διακυβέρνησης στο Ινστιτούτο Χάντσον και αρθρογράφο στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

“O Μπάιντεν πρέπει να αναπτύξει νέο τρόπο σκέψης για την πολύ σημαντική σχέση,” (σ.σ. μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας), ανέφερε ο Μιντ σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα.

Ο αναλυτής επισημαίνει: “Παρά την τρέχουσα αποξένωσή τους, οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα. Οι δύο χώρες επιθυμούν να δουν την αποκατάσταση της ειρήνης και την τάξης στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ. Και οι δύο θέλουν τη μείωση της ισχύος του Ιράν. Και οι δύο θέλουν να περιορίσουν τη Ρωσική δύναμη στη Μέση Ανατολή, στη Μαύρη Θάλασσα και στον Καύκασο.  Τέλος, τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και η Άγκυρα, με τα μάτια στραμμένα στις απέραντες εκτάσεις της Κεντρικής Ασίας, θα ήθελαν να δουν χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Κιργιστάν να αντιστέκονται στις απόπειρες της Ρωσίας και της Κίνας να τις επαναφέρουν σε αναβιωμένα αυτοκρατορικά συστήματα.”

“Οτιδήποτε και να συμβεί στον Ερντογάν, η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει πιο σύγχρονη χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα μεταμορφωθεί σε περισσότερο Δυτική ή δημοκρατική,” εξηγεί ο Μιντ. Και προσθέτει: “Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας θα συνεχίσει να γίνεται περισσότερο ανεξάρτητη και λιγότερο προβλέψιμη. Αν η Ουάσινγκτον ελπίζει και αναμένει ότι η Τουρκία θα συμπεριφερθεί σαν την Ολλανδία, τη Νορβηγία ή την Ισπανία, τότε η σχέση θα απογοητεύσει και τα δύο μέρη.”

Ο Μιντ υποστηρίζει ότι αν ο Λευκός Οίκος μπορέσει να αρχίσει να σκέφτεται για την Τουρκία με τον τρόπο που σκέφτεται για εταίρους όπως το Βιετνάμ και η Ινδία, οι (σ.σ. Αμερικανοί) βουλευτές θα είναι ικανοί να εκτιμήσουν όχι μόνο την ουσιαστική γεωπολιτική αξία της Τουρκίας αλλά και τη δυνατότητά τους να διαχειρίζονται πιο επιδέξια τις εντάσεις, (σ.σ. μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας) που αναπόφευκτα θα προκύπτουν. Ο αναλυτής καταλήγει: “Η δουλειά του κ. Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν δεν είναι να διασώσει την παλιά Αμερικανό – τουρκική συμμαχία αλλά να θέσει τα θεμέλια για μία καινούργια.”

σ.σ. Απατώνται πλάνην οικτρά όσοι νομίζουν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τις προσπάθειες για να φέρουν την Τουρκία πλήρως πίσω στη σφαίρα επιρροής τους…με όποιο κόστος για άλλους “συμμάχους”…

Πηγές: ahvalnews, voicenews.gr

 

Share