Ο Μπάιντεν “επιβάλει” την ψήφιση των πρωτοκόλλων της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Μπάιντεν “επιβάλει” την ψήφιση των πρωτοκόλλων της συμφωνίας των Πρεσπών

Την παραμονή της ψήφισης στην ελληνική Βουλή των πρωτοκόλλων που υλοποιούν τη συμφωνία των Πρεσπών, έρχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ και στην ουσία απαγορεύει την καταψήφισή τους.

Με παρέμβαση – βόμβα ο αμερικανός πρόεδρος κ. Μπάιντεν συνδέει ουσιαστικά την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και την διατλαντική ασφάλεια.

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο, μεταξύ των άλλων θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε όσους υπονομεύουν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τον ποιον στην πραγματικότητα εξυπηρετεί η συμφωνία των Πρεσπών.   

Εκτός της συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρονται επιπλέον και η συμφωνία πλαίσιο της Οχρίδας του 2001, το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι Συμφωνίες του Ντέιτον ή τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Διάσκεψης για την Εφαρμογή της Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 1995, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων ή των συμπερασμάτων του Υπατου Εκπροσώπου, του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης ή του Διοικητικού Συμβουλίου του ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ή, σε ό,τι αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με το διάταγμα θα επιβάλλονται επίσης κυρώσεις σε άτομα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε ενέργειες ή πολιτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες ή θεσμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, παραβιάζουν, ή προβαίνουν σε πράξεις που παρεμποδίζουν ή απειλούν την εφαρμογή οποιασδήποτε περιφερειακής ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας ή συμφωνίας ή πλαισίου αμοιβαίας αναγνώρισης ή μηχανισμούς λογοδοσίας που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο διάταγμα, στα Δυτικά Βαλκάνια περιλαμβάνονται τα εδάφη της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Στην ουσία δηλαδή, πέραν των Σκοπίων, προστατεύει και την Αλβανία.

Share