Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη
Τα κρυπτονομίσματα είναι, αυτή τη στιγμή, στην ουσία επενδυτικά προϊόντα, καθόσον προκειμένου να αναπαρασταθεί η αξία τους, θα πρέπει να μεταφραστούν σε υπάρχον γνωστό νόμιμα.
Τα κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν για να παρακάμψουν τις τράπεζες. Οι τράπεζες, ως γνωστόν, παράγουν το χρήμα την ώρα του δανεισμού, ενώ το κρυπτονόμισμα παράγεται με την επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος, για την οποία επίλυση απαιτείται τεράστια ενέργεια, ειδικά όσο αυξάνεται η παραγωγή μονάδων του κρυπτονομίσματος.
Επιπλέον, προκειμένου να χρησιμεύσουν τα κρυπτονομίσματα, όχι σε απευθείας συναλλαγές με κρυπτονόμισμα, θα πρέπει να μετατραπούν σε ένα από τα γνωστά νομίσματα. Αυτά τα τρία μειονεκτήματα του κρυπτονομίσματος, δηλαδή η μεγάλη διακύμανση της τιμής τους που τα καθιστά επενδυτικά προϊόντα με μεγάλο ρίσκο, η τεράστια ενέργεια παραγωγής τους και η αναγκαστική μετατροπή τους σε υπάρχον γνωστό νόμισμα, προκειμένου να αποτελέσουν μέσο συναλλαγής, τα καθιστούν δύσκολα έως απαγορευτικά για το ευρύ κοινό, για τον απλό κόσμο, ο οποίος εξακολουθεί να είναι αιχμάλωτος των τραπεζών.
Ναι μεν οι εμπνευστές του κρυπτονομίσματος κατάφεραν να παρακάμψουν τις ίδιες τις τράπεζες για την παραγωγή του, αλλά δεν μπόρεσαν να παρακάμψουν τις κυβερνήσεις, οι οποίες ελέγχονται από τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα, καρδιά του οποίου φυσικά είναι και πάλι οι τράπεζες. Το σύστημα προσπαθεί να αντεπιτεθεί. Τελευταία μάλιστα, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών υποκινούμενη από την ΕΚΤ, προκειμένου να ελεγχθούν τα κρυπτονομίσματα. Ήδη κυοφορείται μία νέα Οδηγία η οποία θα στοχεύει τη στιγμή της μετατροπής του κρυπτονομίσματος σε υπάρχον γνωστό νόμισμα.
Όμως προβλέπω ότι οι σύγχρονοι ψηφιακοί επαναστάτες, οι ασχολούμενοι με τα κρυπτονομίσματα, οι οποίοι βρίσκονται πάντα ένα κλικ πιο μπροστά από τις επίσημες αρχές, θα βρουν τον τρόπο. Δεν είναι πολύ μακριά το μέλλον εκείνο όπου θα εμφανιστεί το παγκόσμιο κρυπτονόμισμα. Το νόμισμα εκείνο όπου πάνω του θα ευθυγραμμιστούν όχι μόνο τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, αλλά και τα επίσημα νομίσματα, τα οποία στο τέλος θα χάσουν το νόημα της ύπαρξής τους. Το κρυπτονόμισμα εκείνο που δεν θα παρακάμπτει μόνο τις τράπεζες για την παραγωγή του, αλλά και τις επίσημες αρχές για τον έλεγχό του.
Αυτή τη στιγμή, η παραγωγή του κρυπτονομίσματος εξαρτάται μόνο από μαθηματικές πράξεις που κάνουν όλα μαζί τα συμμετέχοντα τερματικά και η αξία του είναι ανεξάρτητη από τη βούληση των συμμετεχόντων. Όταν όμως στο παιχνίδι μπει και η ανώνυμη βούληση των συμμετεχόντων στον καθορισμό της αξίας του, τότε θα παρακαμφθούν και οι επίσημες αρχές και το κρυπτονόμισμα θα αποκτήσει την απόλυτη δύναμη της άμεσης δημοκρατίας που θα το καταστήσει παγκόσμιο νόμισμα. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν τα τρία βασικά μειονεκτήματα που αναφέρθηκαν στην αρχή.
Προβλέπω ότι τη διακύμανση στην τιμή τους που τα καθιστά επενδυτικά προϊόντα περισσότερο, παρά μέσο συναλλαγής, θα την επιλύσουν μέσα από την σύνδεση της τιμής τους με σταθερή αξία. Και αν μιλάμε για παγκόσμιο νόμισμα, μια τέτοια αξία θα ήταν λογικά η αξία του παγκόσμιου ΑΕΠ, κάτι που θα απέκλειε και τη δημιουργία παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής φούσκας. Χωρίς φυσικά να αποκλείεται και ο καθορισμός της αξίας του από την ψήφιση των συμμετεχόντων στη διαδικασία.
Σε ότι αφορά στην τεράστια απαιτούμενη ενέργεια για την παραγωγή τους, η οποία τα καθιστά πλέον απαγορευτικά για τον απλό άνθρωπο, προβλέπω ότι το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί μέσα από μικρότερα πακέτα blockchain, που θα επιτρέπουν την παραγωγή του ανανεούμενη όμως κάθε φορά από την αρχή, ώστε να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να συμμετέχουν στην παραγωγή του και στην εξασφάλιση κρυπτονομισμάτων.
Τέλος και εφόσον επιλυθούν τα δύο προηγούμενα προβλήματα, τότε, αντί να μετατρέπονται τα κρυπτονομίσματα σε γνωστά νομίσματα, αναγκαστικά θα μετατρέπονται τα γνωστά νομίσματα σε κρυπτονομίσματα και ειδικά σε παγκόσμιο κρυπτονόμισμα. Αυτό θα αλλάξει τα πάντα, δηλαδή όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για έλεγχο των δημοσίων αρχών, για φορολόγηση, για χρηματοπιστωτικά παιχνίδια κ.λ.π. Το νόμισμα θα καταστεί πλέον αυτό που πρέπει να είναι, δηλαδή ένα απλό μέσο συναλλαγής και όχι μέσο άσκηση πολιτικής και επίτευξης κέρδους.
Τα πιο πάνω καλώς ή κακώς θα είναι αναπόφευκτα η εξέλιξη ενάντια στην παγκόσμια κυριαρχία μιας χρηματοπιστωτικής διεθνούς ελίτ που κατέχει το 90% του παγκόσμιου πλούτου. Μια παγκόσμια ολιγαρχία, η οποία έχει στήσει ένα πλανητικό χρηματοπιστωτικό δίχτυ, ελέγχοντας τις κυβερνήσεις και ωθώντας τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων του πλανήτη στην ένδεια και στον απόλυτο έλεγχο. Επαναστάτες θα υπάρχουν πάντα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Η ζωή βρίσκει πάντα τρόπο και τα γεγονότα είναι πεισματάρικα.