Ο χαιρετισμός της Ελληνικής Λύσης στην εκδήλωση της Ολομέλειας των  Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο χώρο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος Κυνουρίας.

Ο χαιρετισμός της Ελληνικής Λύσης στην εκδήλωση της Ολομέλειας των  Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο χώρο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος Κυνουρίας.

Χθες 25-6-2021 και στα πλαίσια των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821, έγινε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στο Άστρος Κυνουρίας και συγκεκριμένα στον ίδιο ακριβώς χώρο που έγινε η δεύτερη Εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων το 1823. Η εκδήλωση αυτή ήταν αφιερωμένη στα τρία πρώτα επαναστατικά συντάγματα (Πιάδα Επιδαύρου, Άστρος Κυνουρίας και Τροιζήνα).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, όλοι οι Πρόεδροι των Δικηγορικών  Συλλόγων της χώρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΔΣΑ κ. Δημήτρη Βερβεσό, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου,  ο Υφ. Εξωτερικών κ. Βλάσης ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο Υφ. Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας, ο Αν. Υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, η Υφ. Υγείας κ. Ράπτη, εκπρόσωποι των κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΝΣΚ κ. Χαλκιάς, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Ρούσκας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, πλήθος δημάρχων της περιοχής, ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ κ. Λοβέρδος, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, πλήθος δικαστών και εισαγγελέων κ.λ.π. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί πολίτες από διάφορες περιοχές, οι οποίοι, λόγω μέτρων για τον Covid-19, παρακολουθούσαν την εκδήλωση μέσα από γιγαντοοθόνη από παρακείμενο χώρο.

Η εκδήλωση έγινε υπό την Αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην οποία εκδήλωση παρέστη η Πρόεδρος κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, η οποία έκανε και την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης, ενώ οι κύριοι ομιλητές ήταν ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Σταθόπουλος και ο νυν καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην Υπουργός κ. Βενιζέλος.

Από την πλευρά του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Πέτρος Αγρέβης – Χασάπης.

Ο χαιρετισμός αυτός, το βίντεο του οποίου υπάρχει στο τέλος του άρθρου, έχει ως εξής:

 «Θεοφιλέστατε,

Κυρίες και κύριοι,

Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Πρόεδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωσή σας.

Ο Πρόεδρος λοιπόν, με όρισε σήμερα εδώ ως αντιπρόσωπό του, γιατί έχω κάποια σχέση με το θέμα.

Συγκεκριμένα, το 1994 έγραψα ένα σχετικό βιβλίο με τίτλο «Το τέλος των Πρωθυπουργών».

Στη διαχρονική ιστορική αναζήτη­ση που έκανα, βρήκα ότι υπήρξαν αιτίες που ευνόησαν, επέτειναν και παγίωσαν την αυτονόμηση του πολιτικού στοιχείου από τις κοι­νωνικές διεργασίες.

ΟΙ έγκριτοι ομιλητές θα αναφερθούν λεπτομερώς στις τρεις πρώτες εθνικές συνελεύσεις και τα συνταγματικά κείμενα που πρέπει να προσέξουμε.

Εκείνο όμως που εγώ θέλω να επισημάνω είναι ο ρόλος των προκρίτων.

Να συγκρατήσουμε εδώ ότι στη χώρα μας, σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη, δεν έγινε η μεγάλη σύγκρουση μεταξύ γαιοκτημόνων και αστών, που καθόρισε κοινωνικές τάξεις και ρόλους και φυσικά πολιτικές εκφράσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Εδώ, με την έναρξη της επανάστασης, οι πρόκριτοι, με τοπικές συνελεύσεις κατάρτισαν δικά τους τοπικά πολιτεύματα Όπως:

Τον Οργανισμό της Πελοποννη­σιακής Γερουσίας

Τον Οργανισμό της Γερουσίας της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος

Τη Νομική Διάταξη της Ανα­τολικής Χέρσου Ελλάδος

Όπως παρατήρησε ο Αριστόβουλος Μάνεσης, τα πολιτεύματα αυτά εμφάνιζαν έναν ολιγαρχικό χαρακτήρα με δημοκρατική επιφάνεια.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις τοπικές συνελεύσεις συνήλθε η Α’ Εθνική Συνέλευση στο χωριό Πιάδα και επακολούθησαν οι άλλες δύο.

Στις συνελεύσεις αυτές, οι πρόκριτοι κατάφεραν να εμφανιστούν με πλειοψηφία αντιπροσώπων έναντι των στρατιωτικών. Στη δεύτερη μάλιστα κατάργησαν τη θέση του αρχιστράτηγου που κατείχε ο Θ. Κολοκοτρώνης.

Η τρίτη Εθνική Συνέλευση εξέλεξε τον Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδος και ψήφισε το τρίτο Σύνταγμα των Ελλήνων, στο οποίο όμως έγινε προσπάθεια να δεθούν εκ των προτέρων τα χέ­ρια του Κυβερνήτη.

Ολοκληρώνοντας να σημειώσω ότι:

Ήδη από τις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους διαφαίνεται καθαρά ότι οι Έλληνες θέλησαν να εφαρμόσουν το Δυτικό Αστικό Κοινοβουλευτικό Σύστημα, σε μια κοινωνία όμως που δεν ήταν αστική, που δεν διέθετε αστική παραγωγική τάξη.

Έχουμε δηλαδή μια νόθα κατάσταση, με αποτέλεσμα να πα­ρουσιάζεται συνεχώς μια ισχυρή θεσμική αστάθεια.

Και τελειώνοντας, να δούμε λίγο και τη συνέχεια της ιστορίας:

Οι τοπικοί πρόκρι­τοι, μετά την ήττα τους από τον Καποδίστρια και τη δολοφονία του, έφυγαν από την περιφέρεια και, μαζί με άλλα στοι­χεία, συγκεντρώθηκαν στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Η τάξη αυτή, αντί να κάνει παραγωγικές επενδύσεις, επιδόθηκε σε δραστηριό­τητες μεσολαβητικού και μεταπρατικού χαρακτήρα, στον δε πολιτικό κοινοβουλευτικό τομέα, κατέλαβε τη θέση της ανύπαρκτης αστικής τάξης και αντί να προχωρήσει σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, προτίμησε την εύκολη λύση της μεσολάβη­σης, την οποία εξέφρασε μέσα από το ρουσφέτι.

Δημιουργήθηκε λοιπόν στο πέρασμα των ετών και εξακολουθεί και στις μέρες μας μια ιδιόμορφη αυτονομημένη από την κοινωνία πολιτικοοικονομική ελίτ.

Διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση αυτή στη χώρα μας, διαγράφει αδιέξοδους κύκλους, είχα προβλέψει στο πιο πάνω βιβλίο, ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει για μια ακόμα φορά και εξέφρασα τότε την ευχή να μην υποστεί και το έτερο κακό, δηλαδή αυτό της εθνικής ήττας.

Σας ευχαριστώ»

Share