Επεισόδιο κοντά στην Κύπρο μεταξύ του βρετανικού αεροπλανοφόρου και ρωσικών υποβρυχίων

Επεισόδιο κοντά στην Κύπρο μεταξύ του βρετανικού αεροπλανοφόρου και ρωσικών υποβρυχίων

Επεισόδιο σημειώθηκε στις 27 Ιουνίου, μεταξύ του Βρετανικού Αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth και ρωσικών υποβρυχίων, τα οποία “κυνηγούσαν” την ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού.

Η είδηση, όπως μετέδωσε αρχικά η «Defence Redefined», κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες από διεθνή μέσα, τα οποία επισημαίνουν ότι το επεισόδιο έγινε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κύπρο. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την «Daily Telegraph», όταν το HMS Queen Elizabeth συνειδητοποίησε ότι το παρακολουθούσαν τα ρωσικά υποβρύχια, απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο δύο ελικόπτερα Merlin Mk2 για να ψάξουν για τα υποβρύχια.

Στη συνέχεια, προσπάθησαν να εντοπίσουν τις θέσεις των ρωσικών υποβρυχίων. Μαζί με το HMS Queen Elizabeth, δύο βρετανικά καταδρομικά Type 45, δύο φρεγάτες Type 23 και δύο πλοία γενικής υποστήριξης, “κυνηγήθηκαν” επίσης καθώς απόπλεαν από τις ακτές της Κύπρου τον Ιούνιο.

Η ίδια αγγλική εφημερίδα ανέφερε πως πιστεύεται πως το ρωσικό υποβρύχιο ανήκει στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε τα εξής:

«Δεν σχολιάζουμε τέτοιου είδους επιχειρησιακά ζητήματα, αλλά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουν θεσπιστεί ισχυρά μέτρα για την προστασία του HMS Queen Elizabeth και των πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού.»

Το ρωσικό ναυτικό πιστεύεται ότι διαθέτει πετρελαιοκίνητα υποβρύχια στη Μεσόγειο, τα οποία βρίσκονται κοντά στη ναυτική τους βάση στο λιμάνι της Τάρτης.

Τα ελικόπτερα Merlin MK2 θεωρούνται κορυφαία στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Το φερόμενο «περιστατικό» έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά το επεισόδιο στην Μαύρη Θάλασσα, όταν σκάφη επιφανείας και αεροσκάφη της Ρωσίας έριξαν προειδοποιητικές βολές στο HMS Defender. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς και υποστηρίζει ότι οι μονάδες επιφανείας του κυνήγησαν τα ρωσικά υποβρύχια.

Σημειώνεται ότι, δεν υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό το οποίο να επιβεβαιώνει, τόσο τους ισχυρισμούς των Βρετανών, όσο και τους ισχυρισμούς των Ρώσων.

Πηγή:  simerini.sigmalive.com

Share