Στρατιωτικοί επιστήμονες στην Κίνα βελτιώνουν με λέιζερ τις ταχύτητες υπερηχητικών πυραύλων και αεροπλάνων

Στρατιωτικοί επιστήμονες στην Κίνα βελτιώνουν με λέιζερ τις ταχύτητες υπερηχητικών πυραύλων και αεροπλάνων

Το Πεκίνο αναπτύσσει μια μοναδική συσκευή λέιζερ για υπερηχητικά στρατιωτικά αεροσκάφη και βλήματα. Σκοπός είναι να πετούν γρηγορότερα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο έργο.

Όταν ταξιδεύουν με υπερηχητική ταχύτητα – πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου ή και παραπάνω – τα αεροπλάνα και οι πύραυλοι συνήθως συναντούν μεγάλη αντίσταση από τον αέρα, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια των πτήσεων και να αυξήσει την ποσότητα του απαιτούμενου καυσίμου. Ο εξορθολογισμός του σχήματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης, γνωστής στους επιστημονικούς κύκλους ως “drag”, (οπισθέλκουσα), ωστόσο οι περαιτέρω βελτιώσεις χρειάζονται περισσότερο επιθετική προσέγγιση.

Ομάδα ειδικών λέιζερ στο Πανεπιστήμιο Διαστημικής Μηχανικής του Πεκίνου κατέληξε σε ισχυρό όπλο λέιζερ, το οποίο τοποθετείται στην κεφαλή ενός υπερηχητικού αεροσκάφους ή πυραύλου. Πρόκειται για ένα όπλο που δεν προορίζεται όμως για τον εχθρό, αλλά για τα μόρια του αέρα ακριβώς μπροστά από το όχημα. Η συσκευή μπορεί να μειώσει την αντίσταση του αέρα κατά 70 τοις εκατό ή περισσότερο, κατά τους υπολογισμούς των ερευνητών.

Η νέα τεχνολογία “μπορεί να μεταβάλει τη δομή των κυμάτων ‘σοκ’ μπροστά από το υπερηχητικό όχημα και στη συνέχεια, να αλλάξει την ταχύτητα και την κατανομή πίεσης για να επιτύχει τη μείωση της αντίστασης”, δήλωσε ο Wang Diankai και οι συνεργάτες του σε δημοσίευση που παρουσιάστηκε στο κινεζικό περιοδικό Laser and Infrared αυτόν το μήνα.

Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός “Mach” – ο οποίος δείχνει την αναλογία της ταχύτητας ενός αντικειμένου προς την ταχύτητα του ήχου στο μέσο μέσω του οποίου κινείται το αντικείμενο – τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος, σύμφωνα με μελέτες στην Κίνα και στο εξωτερικό.

Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία όταν κατασκευάζει όπλα, αν και ορισμένα τεχνικά ζητήματα χρειάζονται ακόμη επίλυση, δήλωσαν οι ερευνητές, των οποίων το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της Στρατηγικής Δύναμης Στήριξης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το Πεκίνο δημιούργησε αυτήν την υπηρεσία, το 2015, αποκλειστικά για τον πόλεμο στο Διάστημα και στον Κυβερνοχώρο.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας λέιζερ στην κομμουνιστική χώρα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απόρρητη, αλλά το θεωρητικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Πεκίνου ήταν πιο περίπλοκο από οπουδήποτε αλλού, σύμφωνα με τον Wang.

Από:  voicenews.gr

Πηγή: South China Morning Post

 

Share