Εάν η Βουλή ψηφίσει τα τρία μνημόνια με τα Σκόπια, αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα δέχεται πως δεν υπάρχουν παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Εάν η Βουλή ψηφίσει τα τρία μνημόνια με τα Σκόπια, αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα δέχεται πως δεν υπάρχουν παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του κόμματος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος προς την κυβέρνηση και κυρίως προς τον Υπουργό των εξωτερικών, σχετικά με τα τρία ανεπικύρωτα μνημόνια – παραρτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και αν τελικά αυτά εφαρμόζονται στην πράξη χωρίς να έχουν κυρωθεί από τη Βουλή, ο τελευταίος ήταν ασαφής.

Όπως όμως διαβάζουμε σε άρθρο στην εφημερίδα Real News της 1-8-2021, επ’ ευκαιρία της ανωτέρω ερώτησης, ο κ. Δένδιας (μας λέει το άρθρο) έστειλε δήθεν ξεκάθαρο μήνυμα στα Σκόπια. Συγκεκριμένα, με την απάντηση στην αναφερθείσα ερώτηση του κ. Βελόπουλου, γράφει το άρθρο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Αθήνα δεν θα κυρώσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας όσο παρατηρείται παρέκκλιση από τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι με αυτό τον τρόπο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Σκόπια.

Όμως διαβάζοντας την απάντηση του κ. Δένδια, αφενός δεν βλέπουμε πουθενά ξεκάθαρα αυτό που λέει το πιο πάνω άρθρο (ότι δήθεν δεν θα επικυρωθούν τα τρία μνημόνια όσο παρατηρούνται παρεκκλίσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών), αφετέρου παρατηρούμε πως ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι γίνονται ενέργειες με τα Σκόπια χωρίς να έχουν κυρωθεί τα τρία μνημόνια, αλλά τις ενέταξε σε διαδικασίες πέραν των τριών μνημονίων.

Εφόσον λάβουμε ως πραγματική δήλωση Δένδια τα όσα λέει το πιο πάνω άρθρο, τίθεται ένα αντίστροφο ερώτημα: Εάν τελικά η Βουλή ψηφίσει τα τρία μνημόνια με τα Σκόπια, αυτό θα σημαίνει ότι η Αθήνα δέχεται πως δεν υπάρχουν παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών; Είναι δηλαδή αυτή η θέση της κυβέρνησης; Φυσικά ο κ. Δένδιας δεν εξάρτησε την κύρωση των τριών μνημονίων από τις πανθομολογούμενες και οφθαλμοφανείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς. Τουλάχιστον δεν διακρίνεται κάτι τέτοιο στη γραπτή του απάντηση.

Ο κ. Βελόπουλος όμως, πέραν του ανωτέρω ερωτήματος έθεσε και .ένα δεύτερο ερώτημα και συγκεκριμένα ρώτησε το εξής: Εφόσον οι Σκοπιανοί διατείνονται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υποχρεώνει και ιδιωτικούς φορείς στα Σκόπια να ονομάζουν το κράτος ως «Βόρεια Μακεδονία», γιατί να μην επιτρέπεται και στους ελληνικούς ιδιωτικούς φορείς και ειδικά στα ελληνικά ΜΜΕ, να αποκαλούν το κρατίδιο αυτό ως Σκόπια. Επί της ερώτησης αυτής ο ΥΠΕΞ δεν απάντησε ποιούμενος την πολιτική «νήσσα».

Εδώ είναι η ερώτηση του κ. Βελόπουλου

Κι εδώ είναι η απάντηση του κ. Δένδια.

Share