Νέα δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ολλανδών πιστεύει πως οι οικονομικοί κανονισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από κυρίαρχες κυβερνήσεις και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, (Ε.Ε.) ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, (ΕΚΤ).
Σε ένα συγκλονιστικό πλήγμα για τις Βρυξέλλες, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Redfield & Wilton Strategies για το Euronews διαπίστωσε ότι το 76 % των ερωτηθέντων Ολλανδών υποστηρίζουν ακράδαντα πως οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για τους χρηματοοικονομικούς και οικονομικούς κανονισμούς των αντίστοιχων κρατών τους.
Η δημοσκόπηση έθεσε την ερώτηση “Γενικά, πού νομίζετε ότι πρέπει να καθορίζονται οι δημοσιονομικοί κανονισμοί;”, στην οποία, η πλειοψηφία σχεδόν και στα 12 κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησε ότι δεν πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι υπεύθυνη.
Η Εσθονία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία είχαν ποσοστά υψηλότερα από 60 τοις εκατό υπέρ μεγαλύτερης εθνικής κυριαρχίας όταν πρόκειται για οικονομικά ζητήματα. Μόνο στην Ουγγαρία, το ποσοστό έπεσε κάτω από το 50 τοις εκατό για την ίδια απάντηση, η οποία ωστόσο παρέμεινε η περισσότερο προτιμώμενη απάντηση.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 10 Αυγούστου και αξιολόγησε τις απόψεις 31.000 ερωτηθέντων σε 12 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία. Ζήτησε επίσης από τους ερωτηθέντες να δηλώσουν εάν πιστεύουν ότι η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρεμβαίνουν υπερβολικά στις υποθέσεις των κρατών-μελών.
Ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών στην Ελλάδα (61 τοις εκατό), στη Γερμανία (34 τοις εκατό) και στη Λετονία (31 τοις εκατό) πιστεύουν ότι η Ε.Ε. και η ΕΚΤ παρενέβησαν πάρα πολύ στην οικονομία της χώρας τους.
Ο Ντιμίταρ Λίλκοφ, υπεύθυνος έρευνας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Wilfried Martens στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Euronews Next: “Το μακροχρόνιο hangover από την κρίση του ευρώ πριν από μια δεκαετία μπορεί ακόμα να γίνει αισθητό σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εξακολουθεί να είναι πεπεισμένο ότι η κρίση προήλθε εξαιτίας των κακών αποφάσεων σε επίπεδο Ε.Ε. και όχι εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στον εθνικό τραπεζικό τομέα τους, του αυξανόμενου δημόσιου χρέους και της έλλειψης μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.”
Και πρόσθεσε: “Ενώ η Ευρωζώνη είναι νομισματική ένωση, δεν υπάρχει δημοσιονομική ένωση. Οι ευρωπαϊκές χώρες συντονίζονται για τη δημοσιονομική πολιτική (ελλείμματα, χρέος), αλλά οι τελικές αποφάσεις για δημοσιονομικά θέματα, (δηλαδή εθνικός προϋπολογισμός, οικονομικές προτεραιότητες) καθορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις.”
Πηγή: Express
Του ειδικού συνεργάτη
Από: voicenews.gr