Ετοιμάζεται για εκλογές μετά το Πάσχα

Ετοιμάζεται για εκλογές μετά το Πάσχα

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εκλογών κάπου μετά το Πάσχα φέτος. Το ότι ετοιμάζεται είναι οφθαλμοφανές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις κάνει τελικά, καθόσον όλα θα εξαρτηθούν από κάποιους αστάθμητους παράγοντες, όπως θα φανεί στη συνέχεια.

Τα γεγονότα που δείχνουν ότι προετοιμάζεται

Τα γεγονότα που δείχνουν ότι προετοιμάζεται για εκλογές είναι πολλά, αλλά κάποια είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα.

 • Οι συνεχείς ανακοινώσεις για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις και νέες θέσεις εργασίας είναι χαρακτηριστικό στοιχείο.
 • Η ασυνήθιστη αναβολή των κρίσεων στην ΕΛΑΣ για τον Μάρτιο είναι άλλο ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός.
 • Η ξαφνική ανακοίνωση από τον κ. Μητσοτάκη για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον 1ης Μαϊου και όχι τον Ιούλιο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και μάλιστα πολύ μεγαλύτερη της ήδη δοθείσας του 2%, είναι ηχηρό καμπανάκι για τις προθέσεις του.
 • Η πύκνωση των εμφανίσεων του ίδιου του πρωθυπουργού στα ΜΜΕ με συνεχείς συνεντεύξεις, είναι ένα επίσης δείγμα ότι προετοιμάζεται για το κοντινό μέλλον.
 • Και φυσικά, από το ένα μέρος οι πιέσεις για εμβολιασμό με το ζόρι, με πρόστιμα ή αναστολή εργασίας και από το άλλο η διαφαινόμενη ταυτόχρονη προσπάθεια για επίτευξη ανοσίας της αγέλης, δείχνουν ότι βιάζεται. Πιθανολογώ ότι βιάζεται για να αποκτήσει καθαρό διάδρομο από πλευράς πανδημίας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να στήσει κάλπες.
 • Οι συνεχείς αναφορές και τα συνεχή άρθρα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, για δημιουργία πολλών εξωκοινοβουλευτικών κομματιδίων στα δεξιά της ΝΔ, λόγω της απλής αναλογικής, ενθαρρύνουν εμφανώς την κατάσταση αυτή και θεωρώ ότι σκοπό έχουν να αυξήσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής (ψηφισμένα από απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ), ώστε αφενός να πέσει το ποσοστό αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, αφετέρου να εκλέξει η ΝΔ περισσότερους βουλευτές από την πριμοδότηση των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Τα γεγονότα που πιέζουν για εκλογές

 • Το έχω πει πολλές φορές πως η ΝΔ δεν είναι κόμμα ενός ανδρός, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου ή όπως κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ του Α. Τσίπρα. Η ΝΔ είναι ένα κονσόρτσιουμ πολιτικών τζακιών και πολιτικών οικογενειών που λειτουργεί με βάση την πολιτική κληρονομική διαδοχή στα ανώτερα κλιμάκιά της, με διάφορους παροδικά παρατρεχάμενους περιφερειακούς βαστάζους. Ο βασικός τους στόχος είναι η πολιτική τους επιβίωση. Οι οικογένειες αυτές, ορίζουν κάθε φορά ένα πολιτικό «άλογο» για να οδηγεί την πολιτική κούρσα και όταν αυτό κουράζεται, έγκαιρα το «σκοτώνουν» πολιτικά για να επέλθει ανανέωση και να σταματήσει η πτώση. Αυτός ο οργανωμένος νεποτισμός της ΝΔ δεν θέλει με τίποτα την διάλυση αυτού του status και την απώλεια των προνομίων της εξουσίας. Έτσι κάθε φορά που το κόμμα της ΝΔ, μειώνεται δημοσκοπικά ή πρόκειται να αντιμετωπίσει δύσκολα θέματα στο άμεσο μέλλον, οι πολιτικές οικογένειες στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει ο πολιτικός κατήφορος με εκλογές. Αυτό ακριβώς πιθανολογώ ότι συμβαίνει και τώρα, καθόσον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρυφές δημοσκοπήσεις δείχνουν ραγδαία μείωση της ΝΔ.
 • Ένα δεύτερο γεγονός είναι η απλή αναλογική, αλλά και ο επόμενος εκλογικός νόμος του ίδιου του κ. Μητσοτάκη της κλιμακωτά ενισχυμένης αναλογικής, που μάλλον απομακρύνουν οριστικά τη ΝΔ από μελλοντικές αυτοδυναμίες και την υποχρεώνουν σε συγκυβερνήσεις. Συγκυβερνήσεις όμως, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ηγεμονεύον κόμμα η ΝΔ, θα είναι καταστροφικές για το κόμμα αυτό και τις πολιτικές του οικογένειες.
 • Τρίτο γεγονός είναι η κακή πορεία της οικονομίας και η αύξηση των τιμών, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης.
 • Ένα επίσης δυσμενές γεγονός, είναι η πίεση από τους δανειστές για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, ακόμα και της πρώτης κατοικίας.
 • Η μάλλον βέβαιη αναμενόμενη πίεση της ΕΕ για πολιτική λιτότητας και ίσως για ένα νέο μνημόνιο, φανερό ή κρυφό, προκειμένου να διατηρηθεί η αγορά των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο, επίσης πιέζει τα πράγματα.
 • Οι δικαιολογημένοι φόβοι για εκτεταμένες πυρκαγιές το Καλοκαίρι, οι οποίες ενδέχεται να επιφέρουν και θανάτους, είναι κάτι που δεν θέλουν να το σκέπτονται στη ΝΔ.
 • Οι φόβοι για νέο κύμα πανδημίας από το Φθινόπωρο, το οποίο θα είναι γεγονός καταστροφικό για τη ΝΔ στις εκλογές του 2023, πιέζει για αποφάσεις τώρα.
 • Η διαφαινόμενη επιστροφή στο ΚΙΝΑΛ (του κ. Ανδρουλάκη), παλιών ψηφοφόρων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που είχαν «μεταναστεύσει» προσωρινά στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, είναι ένα ακόμη στοιχείο που πιέζει για άμεσες ενέργειες.
 • Τέλος υπάρχει ο «απρόβλεπτος» παράγοντας Τουρκία που, εκτός των άλλων απαιτήσεων και διεκδικήσεων, πιέζει πλέον έντονα και για αποστρατικοποίηση των νησιών. Η ακύρωση από τις ΗΠΑ του αγωγού East Med, στον οποίο είχε επενδύσει πολλά η κυβέρνηση της ΝΔ, το πάγωμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια και δυτικά της Κρήτης, αλλά και οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εξορύξεις υδρογονανθράκων, όλα αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία έχει γίνει και πάλι το «χαϊδεμένο παιδί» της Δύσης και έχει πάρει το πάνω χέρι, σε βάρος της Ελλάδας.

Με βάση όλα τα ανωτέρω στοιχεία, καθίσταται εμφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης, πιεσμένος όν, ενεργεί έτσι ώστε να είναι έτοιμος για εκλογές κάπου μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στα ΜΜΕ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιθυμεί να γίνουν οι εκλογές κανονικά στο τέλος της τετραετίας, όμως «άλλαι αι βουλαί του ίδιου και άλλα τα γεγονότα κελεύουν». Κυρίως η πίεση που δέχεται από το εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και οι φόβοι για επιδείνωση του πολιτικού κλίματος σε βάρος της ΝΔ. Θέλει λοιπόν αφενός να έχει καθαρό διάδρομο από πλευράς πανδημίας για μετά το Πάσχα και ταυτόχρονα φροντίζει να εμφανίζεται ως φιλολαϊκός.

Share